Det tar bara n gon dag innan hans hustru (barnens mamma) Brita Kajsa ppet b rjar anklaga honom f r barnens d d och n r barnen obduceras visar det sig att de blivit m rdade. 2019!
 • Hur känns gravidillamående, Gammaldags skrivstil. Färna spa

  by

  rättegångsrprotokoll från 1859. Tänk om de väggarna kunde tala! Dem gamla husgrunden i Pirilö. En stor sten i en skog. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth protokoll, Pirilö-Karl Tack vare

  gamla rättegångsprotokoll kan vi veta vad som hände och sades under rättegången. Många i byn har hjälpt till att leta när en man efter två dagar hittar dem döda. En kall dag i oktober 1859 försvinner två barn från byn Pirilö, nära Jakobstad. En gammal handskriven obduktionsrapport. Nu ska en grym mordhistoria med många förvecklingar växa fram, och du hör allt om den i Yles nya krimpodd. Det sägs nämligen att Karl inte bara mördat barnen, utan också sin förra hustru, och sin egen bror. En gammal överväxt husgrund. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Husgrund, Pirilö-Karl. Bild: Vasa länsstyrelses arkiv och Riksarkivet i Vasa fångenskap, Pirilö-Karl. Det blir rättegång och Karl åtalas för morden, och det är nu en av Österbottens mest spektakulära mordhistorier ska nystas upp. Mitt över bäcken går en kohage. Det är också de protokollen jag tagit fasta på under arbetet med podden. Innan huset revs var det ett av Pirilös äldsta hus, byggt redan gammaldags skrivstil på 1700-talet. Lars-Otto Backman har skrivit boken Några fall ur svenska Österbottens dystra brottmålshistoria och den har varit till stor hjälp. Vad var det som fick honom att bli så galen att han (antagligen) mördade flera personer i sin egen familj? Han är fastkejdad med tunga kedjor. Det går inte att läsa vad som står eftersom handstilen är dålig samt väldigt gammaldags.

  Gubbröra på matjessill Gammaldags skrivstil

  Huset han bodde i finns inte längre kvar. Rotar i min släkthistoria, alltså PirilöKarl, men jag har många gånger gått på den gamla husgrunden och fantiserat om hur det såg ut i den gamla gården. I det här fallet parkering Karls hemman, barnens styvfar Karl Granroth, här hittar du alla avsnitt. YLE djursjukhus AnnCatrin Granroth, ett gammalt svartvitt fotografi, skrivet för hand. Det är vinter och snö på marken. En man står i ett rum som är fyllt med arkiveringslådor och gamla papper Är övertygad om att barnen måste ha drunknat. Bild, en del av rättegången hölls också på Tingshuset i Jakobstad. Med gammal skrivstil, han håller i ett gammalt handskrivet dokument.

  Men det finns historier som fortfarande lever kvar. Det är lite snö på marken. Och nu anses artikeln vara en skröna. Morden i Pirilö är den första historien som du kan lyssna på i Finlandssvenska krimpodden Över 100 år efter hans död. YLE AnnCatrin Granroth landskap, yLE AnnCatrin Granroth obduktion, det tar bara någon dag innan hans hustru barnens mamma Brita Kajsa öppet börjar anklaga honom för barnens död och när papper barnen obduceras visar det sig att de blivit mördade. Johan hörs också i podden, som levde för över ica 100 år sedan. Under min uppväxt har jag lekt där och ofta undrat var exakt barnen låg.

  Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth Pedersöre kyrka, Pirilö-Karl.Det är mycket snö på marken och på stenen.

Sök

Kategorier

Arkiv