Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. 2018!
 • Tåg umeå östersund - Fett i kroppen

  by

  kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. För en kvinna innebär det ungefär 70 gram fett om dagen och för en man ungefär 90

  gram. Växtsteroler gör att det tas upp mindre kolesterol i tarmen och därigenom kan de sänka halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Fett kan lagras i nästan obegränsad mängd. Äter man mycket protein kommer överskottet av detta att omvandlas till kolhydrater och fett i kroppen. Fettsyrorna delas grovt in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Varför behöver vi fett? Man behöver ca 0,8 g protein per kilo kroppsvikt vilket innebär att om du väger 70 kg så behöver du 58 g protein per dag vilket motsvarar två 90 g- hamburgare. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Dessa finns i gryn, potatis, pasta, ris, bröd, baljväxter, frukt, bär och grönsaker. Annons, annons, efter en måltid ökar kroppens energiomsättning något då cellerna i kroppen får ökad aktivitet vid nedbrytning, omsättning och inlagring av maten. Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De hjälper också till att transportera de fettlösliga triglyceriderna i blodet. Fett behövs som energireserv, för tillverkning av vissa hormoner och cellmembran, som stöd för inre organ, som värmeisolering och för att kroppen ska tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna. Eftersom fett innehåller mycket energi per gram, är det lätt att få i sig mer energi än man gör av med om man äter mycket fett. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Rapsolja består av 61 procent enkelomättade, 27 procent fleromättade och 7 procent mättade fettsyror. Transfett ökar, liksom mättat fett, risken för hjärt- och kärlsjukdom. De vanligaste är kolesterol och olika växtsteroler. Långa omättade fettsyror medför en högre smältpunkt och ett fett som är fast. Vilken sida man än står på i fettdebatten så är det viktigt att komma ihåg att det även fyller många livsnödvändiga funktioner i kroppen. Då kallas böjningen trans-form i stället för cis-form, och fettsyrorna kallas transfettsyror. Matdagboken, fakta om fett. En ansamling av sådana fettfyllda makrofager är troligen en viktig orsak till att blodkärlen blir åderförfettade. Om det finns mycket LDL-kolesterol i blodet kan kolesterolet tas upp av en sorts renhållningsceller, så kallade makrofager, i blodkärlens väggar. Det innebär att det måste tillföras med kosten vid varje måltid. Hjälpen består av olika sorters blodfetter, så kallade lipoproteiner. Vitt socker ger därför en lägre mättnadskänsla än proteiner, fett och långsamma kolhydrater.

  Steroler är en annan typ av fett. Kolhydrater och därmed socker har som sagt en större termogen effekt än fett. För att få en balanserad energiomsättning bör vi få i oss lika mycket energi som vi förbrukar varje dag. Fleromättat, det mesta fettet i våra kroppar består också av triglycerider. Och finns lagrat i fettväven, i mage och tarm bryts fettet i maten ner till mindre partiklar som tas upp i tunntarmen. Vävnader och muskelmassa, fett utvinns ur djur och växtceller och därför skiljer man på vegetabiliska örebro fetter växt och animaliska fetter djur. Fett mättat, de vanligaste är kolesterol och olika växtsteroler. Eftersom en större andel av sockrets energiinnehåll går förlorad under omsättningen.

  Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd.Är du osäker på hur mycket fett du har på kroppen?

  Actic 5, kroppen har två mekanismer som den i första hand använder för att bli av med överflödiga kolhydrater. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror. Triglycerider, enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer. Det förkastas i vissa sammanhang och fett i kroppen hyllas i andra. Lipoproteinerna är små runda strukturer som binder till sig kolesterol och triglycerider. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning. Ytterst sitter proteiner och fosfolipider, som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror. Fettet i maten kan delas in i tre huvudgrupper. Triglycerider, triglycerider utgör huvuddelen av fettet i vår mat och i våra vanligaste matfetter Äta rätt, kolhydrater, eftersom fett är lättare än vatten blir lipoproteinerna lättare ju mer fett de innehåller. Triglycerider utgör huvuddelen av fettet i vår mat och i våra vanligaste matfetter.

  Kolesterol finns i stort sett bara i animaliska livsmedel, det vill säga i kött och mejeriprodukter.Fosfolipider är viktiga byggstenar i cellmembranen.

Sök

Kategorier

Arkiv